Ψήφισε την ταινία

Η ταινία δεν διαγωνίζεται. Είναι ενσωμάτωση στο site μας της αρχικής της ανάρτησης και η προβολή της εδώ είναι μόνο για αρχειακούς λόγους και σε καμία περίπτωση εμπορικούς.

Φωτογραφικό υλικό

Sophia Αναλυτικά στοιχεία ταινίας

Γενικά στοιχεία

Χώρα:
ΕΛΛΑΔΑ
Είδος:
Μυθοπλασία
Έτος:
2013

Τεχνικά στοιχεία

Format:
SD / DVD
Χρώμα:
Χρώμα
Διάρκεια:
20' 0''

Συντελεστές

Σκηνοθέτης:
Μάνος Παπαδάκης
Παραγωγός:
Έλενα Ζαφειριάδου
Σενάριο:
Dora Dimitriades,Κατερίνα Τζέκου
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
Μάνος Παπαδάκης
Μουσική:
Θανάσης Χατζηγιάννης, Δημήτρης Καρατζάς
Ηχοληψία:
Στέφανος Σίρκος
Μοντάζ:
Μάνος Παπαδάκης
Σκηνικά:
Αυθεντικές τοποθεσίες
Ηθοποιοί:
Δέσποινα Σαμολαδά, Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, Σοφία Ιακωβάκη, Δήμητρα Λεονταρίδου, Σοφία Μπαλλή, Μαθητές Ε΄ τάξης
Άλλοι συντελεστές:
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικόλας Ζόγρας Βαρζώκας

Περίληψη

Η SOPHIA είναι έργο μυθοπλασίας μικρού μήκους, με προσανατολισμό ενημερωτικού - εκπαιδευτικού περιεχομένου. Οι βασικοί ρόλοι ανήκουν σε ένα καθημερινό κορίτσι και ένα συνομήλικο αγόρι, που φαίνεται ότι έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί τις επιθυμίες των άλλων. Περιέχει πλήθος συμπληρωματικών (16) και περιγραφικών (140) ρόλων και πολλές τοποθεσίες (εσωτερικό–εξωτερικό).

Έλενα Ζαφειριάδου

Σκεπτικό - Σχόλια

Κάναμε μια προσπάθεια να αντιγράψουμε την όψη της αντικειμενικής πραγματικότητας όπως συνήθως αυτή γίνεται αντιληπτή, δίνοντας έμφαση στις αυθεντικές τοποθεσίες και λεπτομέρειες της, επιδιώκοντας ένα μίνιμουμ παραμορφωτικών τεχνικών. Η έμφαση δίνεται στα ουσιαστικά, συμβολικά χαρακτηριστικά των αντικειμένων και των ανθρώπων.
Στη διάρκεια της κινηματογράφησης οι συνεργάτες μου κι εγώ αγωνιούσαμε περισσότερο για το «τι» θα δείξουμε παρά με το «πως» θα το μεταχειριστούμε. Χρησιμοποιήσαμε την κάμερα σχεδόν συντηρητικά. Ουσιαστικά λειτούργησε σαν ένας μηχανισμός εγγραφής που αναπαράγει την επιφάνεια των αισθητών αντικειμένων με όσο το δυνατόν λιγότερο σχόλιο. Οι ρεαλιστικές εικόνες δείχνουν ακατέργαστες, τυχαίες στο σχεδιασμό τους. Συχνά μεταδίδουν μία γνώριμη ποιότητα φωτογραφικού ενσταντανέ.
Ο σκοπός μας, μία ακατέργαστη όψη των εικόνων, μία όψη που δεν εξωραΐζει τα υλικά με μία ενσυνείδητη ομορφιά στη φόρμα. Η υψηλή αξία βρίσκεται πάνω στην απλότητα, τον αυθορμητισμό, και την ευθύτητα, στην τέχνη του να κρύβεις την τέχνη.

Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας

Βιογραφικό σκηνοθέτη Μάνος Παπαδάκης

Ο Μάνος Παπαδάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Έχει κάνει σπουδές κινηματογράφου και έχει διακριθεί για τα έργα του. Το 2000 ξεκίνησε το εκπαιδευτικό του έργο και μέχρι σήμερα συνεργάζεται με ιδιωτικές και δημόσιες σχολές και εργαστήρια. Από το 2001 συμμετέχει σε κρατικά εκπαιδευτικά προγράμματα όπως ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ και miniDOC, υλοποιώντας δεκάδες ταινίες μικρού μήκους για λογαριασμό αντίστοιχων σχολείων.
Το 2008 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής SPiRTO PRODUCTIONS που έχει βραβευτεί για έργα της.

Φιλμογραφία Σκηνοθέτη:
• 2012 ¨ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ¨ (Σενάριο – Σκηνοθεσία -Παραγωγή), Ντοκιμαντέρ, HD, Συμμετοχή στο 13ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Βραβείο Ελληνικής Τηλεόρασης 3 καλύτερου ντοκιμαντέρ.
• 2009 ¨Χέρια όλο φως¨ (Παραγωγή, σκηνοθεσία, κάμερα, μοντάζ,), 6΄:30¨, Ντοκιμαντέρ, HD.
• 2009 ¨Βγήκαμε από τα ρούχα μας¨ (Παραγωγή, Κάμερα, μοντάζ), 27΄:22¨, Ντοκιμαντέρ, HD. Συμμετοχή στο 11ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (βραβείο κοινού & βραβείο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού).
• 2008 ¨ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ¨ (Σενάριο – Σκηνοθεσία -Παραγωγή), 58΄:00¨, Ντοκιμαντέρ, HD, Συμμετοχή στο 10ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (διαγωνιστικό).
• 2007 ¨CAPOEIRA playing in Greece¨ (Παραγωγή, Διευθ. Φωτογραφίας), 28΄:00¨, Ντοκιμαντέρ, HD.
• 2005 ¨μικρού μήκους¨ (Σενάριο – Σκηνοθεσία - Παραγωγή), 44΄:00¨, Ντοκιμαντέρ, DV.
• 2001 ¨BALTAZZAR¨ (Σενάριο – Σκηνοθεσία -Παραγωγή), 48΄:00¨, Ντοκιμαντέρ, DV, Συμμετοχή στο 3ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
• 1999 ¨Ο ΓέΡΟΣ¨ (Σενάριο – Σκηνοθεσία -Animation -Παραγωγή), 1΄:30¨, Animation, ΒΕΤΑ, Βραβείο καλλιτεχνικής έκφρασης festival ¨ΜΥΛΟΥ¨.
• 1999 ¨Όνειρα γλυκά του κουταλιού¨ (Σενάριο – Σκηνοθεσία -Παραγωγή), 12΄:00¨, Μυθοπλασία, Film 16mm, Βραβείο μοντάζ festival ¨ΜΥΛΟΥ¨.
• 1998 ¨Μια νύχτα με πανσέληνο¨ (Σενάριο – Σκηνοθεσία -Παραγωγή), 15΄:30¨, Μυθοπλασία, DV.
• 1997 ¨Ρε...¨ (Σενάριο – Σκηνοθεσία -Παραγωγή), 12΄:00¨, Μυθοπλασία, SD Video.
• 1996 ¨CHAMPERS¨ (Σενάριο – Σκηνοθεσία -Animation -Παραγωγή), 30¨, Object Animation, ΒΕΤΑ, 2ο Βραβείο σχολής κινηματογράφου ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ.

Σχόλια επισκεπτών

από το νεότερο από το παλιότερο
Για να δημοσιεύσεις τα σχόλιά σου, πρέπει να συνδεθείς ή να εγγραφείς (δωρεάν).